Astro-TarotCristina Podoreanu

Marte în Săgetător

Încă din primele zile ale noului an, Marte, planeta energiei, a acțiunilor, a determinării, a curajului se află într-o poziție de foc, în zodia Săgetătorului, unde va rămâne până în data de 16 februarie. Așdar, la ordinea zilei, spirit de aventură, de explorare, de curaj, dorința și putința de a practica sporturi de iarnă, dar nu doar de iarnă. (Mă gândesc acum la al meu băiat care continuă cursurile de înot și a început inițierea în tainele schiului și ale patinajului. Nu sunt plăci de snowboard atât de mici, că altfel cred că introduceam în program și această inițiere.)

În această perioadă avem energie, avem suflu și avem inițiativă în ceea ce privește organizarea și, mai ales, realizarea călătoriilor. Pot fi tabere de schi la care să luăm parte cu plăcere sau city break-uri mai la căldură, cu toate că iarna nu pare să fie deloc din cale-afară de grea. Există nu doar o preocupare pentru sport, drumeții și/ sau călătorii, ci și o bucurie și o lejeritate cu care abordăm aceste activități. Marte în Săgetător nu se va plânge niciodată că e prea greu. Poate doar prea puțin, sau, dimpotrivă, prea ușor, prea simplu. Dar nu va sta să se plângă, pentru că inițiativele din cele mai diverse sunt la ordinea zile. Perioada aceasta este propice și călătoriilor inițiatice: fie într-un ashram, fie acasă la un shaman, fie pe Muntele Athos sau la Meteora.

Cartea de Symbolon corespunzătoare planetei Marte în Săgetător este cea a cavalerului cruciat, cel plecat la război, dar nu orice fel de război, ci chiar războiul sfânt, mai precis războiul care urmărea „eliberarea” locurilor sfinte de sub dominația musulmană pentru a fi trecute sub dominația creștinătății. Acuma, vorba lui Anjin-san când îi spune Shogun-ul că nu există nicio scuză pentru a se răscula iar el răspunde: „ba da, dacă învingi!”

Marte în Săgetător poate aduce în prim plan și energia controverselor religioase, a luptei împotriva celor de altă credință, a agresivității în apărarea convingerilor/ misiunilor personale.

Pentru analogia planetă în semn – cărți de Tarot propun arcana minoră V de Bâte. Arcana minoră aduce provocare, dinamism și chiar competiție, doar că toate acestea se desfășoară într-un cadru organizat și dominat de fair-play, nu de agresivitate. Cruciatul pleacă să facă bine, dar acel bine este binele lui și nu e deloc obligatoriu să fie și binele celui atacat.

El seamănă cu personajele din bancul celor câțiva copii care au făcut o faptă frumoasă în vacanța de iarnă, ajutând o bătrânică să treacă strada. La nedumerirea învățătoarei:
„Dar de ce a fost nevoie de atâția?”, răspunsul vine prompt:
„Pentru că bătrânica nu voia să treacă strada”.
„Și atunci de ce ați mai trecut-o?”
„Păi n-ați zis dumneavoastră că e o faptă frumoasă?”

Așadar competiția e bună, întrecerea e bună, atâta timp cât ne menținem în limitele sportivității și ale fair-play-ului.

Recomandarea astrologului: nu mă forța, convinge-mă!

Cristina Podoreanu

Cristina Podoreanu