Ada CocosEditorial

Echinocțiul de primăvară 2020

Nu putem trece cu vederea echinocțiul de primăvară, care anul acesta are loc pe 20 martie, ora 5:49:29, București. Ascendentul hărții este în Pești, iar stăpânul său tradițional, Jupiter, se găsește în Capricorn, în casa XI, în conjuncție cu Marte și Pluton. Neptun, guvernatorul modern al Peștilor, e în casa I, în Pești.

În astrologia mundană, Casa I reprezintă națiunea, poporul, dar poate avea legătură și cu miturile naționale. Cu Peștii la Ascendent, mai c-aș spune că până la echinocțiul de toamnă suntem în ceață, deși perioada ar fi bună pentru clarificarea marilor idealuri naționale. În contextul actual, acest tip de idee pare un miraj, o chestiune absurdă și de neurmat. Pe de altă parte însă, cum să ne definim idealurile dacă există o imensă posibilitate să fim induși în eroare cu bună știință de către cei care ne conduc? Este foarte probabil ca în perioadă următoare să ne hrănim sau să fim hrăniți cu vise, mai ales la nivel financiar pentru că multe dintre speranțele noastre ca nație se leagă de îndreptare economică sau măcar de posibilitatea de a rămâne pe marginea prăpastiei și nu de a ne prăbuși în abis. S-ar putea ca la nivel de popor să renască mitul salvatorului și să ne punem inutil speranțele într-o persoană carismatică, dar alunecoasă, versată în politica promisiunilor fără acoperire.

Privind lucrurile din alt unghi, pentru că Neptun guvernează și petrolul, navigația, am putea avea parte de un scandal ecologic sau de preocupări mai intense legate de mediu, de poluare. Povestea oilor înecate în mare ar putea fi doar unul dintre subiectele arzătoare, la fel și poluarea Bucureștiului ori deșeurile care ajung ilegal în țara noastră din Uniunea Europeană.

Neptun reprezintă însă, în același timp, comunismul, socialismul, vederile de stânga, în general și de aceea e posibil ca pe un fond de criză economică și politică să renască în anumite pături ale societății nostalgia după vremurile apuse. Prezența lui Neptun în Pești ar putea însă facilita o disoluție a ceea ce este acum Statul pentru a lăsa loc conturării unei noi identități. Ceea ce trebuie să rămână clar în acest context este însă faptul că lucrurile nu se petrec peste noapte, că schimbările de acest fel au loc în timp.

Dacă privim spre guvernatorul tradițional al Peștilor, Jupiter, observăm că el stăpânește, în harta echinocțiului, și casa X, a guvernului, a șefului statului, a prim-ministrului, dar și a capitalei. Așa cum spuneam mai devreme, Jupiter se găsește în casa XI, o casă asociată în astrologia mundană cu Parlamentul, cu resursele guvernului, dar și cu aspirațiile națiunii. Jupiter se află în conjuncție la grad cu Marte și în conjuncție aplicantă cu Pluton, prevestind încheierea unui ciclu legat de puterea executivă, dar și de cea legislativă pentru a permite începerea unui ciclu nou, de 12 ani.

Dacă ținem cont de prezența Nodului Sud în casa X și de tripla conjuncție din casa XI nu cred că avem prea multe motive de optimism în legătură cu ceea ce se va petrece din punct de vedere politic în următoarele luni. Se anunță conflict, dorința de a prelua prin forță puterea sau de a avea la îndemână, discreționar, puterea legislativă. Mi-ar plăcea să cred că s-ar putea face un front comun, la nivel politic, pentru binele acestei țări, dar mi se pare că asta e mai degrabă ceea ce visăm noi ca națiune sau eu una în particular 😊 și nu neapărat ceea ce se va și întâmpla în realitate.

Dispozitorul planetelor din Capricorn, Saturn, e anaretic, ceea ce sugerează distrugere, disoluție, dar rămâne de văzut dacă e vorba despre disoluția unor structuri învechite de organizare, mai ales la nivel de mentalități și idealuri, pentru a lăsa loc renașterii. Nu m-ar mira ca în cazul dizolvării Parlamentului să fim din nou martorii unui „spectacol” al reprezentanților trecutului (indiferent de partidul din care fac parte), dornici să preia abuziv puterea. S-ar putea contura din nou ideea de abuz legislativ și, de ce nu, de lovitură de stat cu implicarea forțelor armate (Jupiter în conjuncție cu Marte). În debandada generală pe care o percep cu dezamăgire la nivel politic, cred că orice e posibil.

Forțele opoziției, oricare ar fi ea, se găsesc în casa XII, reprezentate de Mercur, guvernatorul casei IV. Tot acolo este și Luna, care indică spre ce se îndreaptă opinia publică în perioada analizată. Mercur e în afara condiției, în Exil și Cădere, în același timp. Casa XII este casa grupurilor subversive, dar și a închisorilor, a inamicilor ascunși ai țării. Interesul lor pare să se îndrepte, absolut evident spre casa II (Mercur în sextil cu Uranus din Taur, casa II), resursele naționale.

Rămâne de văzut dacă ne așteaptă o perioadă de anarhie, de subminare a resurselor financiare, de sifonare a acestora prin metode pe care le cunoaștem atât de bine sau dacă cei vinovați de subminarea economiei naționale vor ajunge să plătească pentru asta. Dar și această din urmă idee pare să fie un vis frumos, nu-i așa, dacă tot am vorbit despre Ascendentul în Pești al acestei hărți.

Ca să o țin tot în această notă, aș zice în final, să dea Domnul să ieșim cu bine și din aceste încercări, deși tare-mi e că în vreme ce poporul se va lăsa băgat în ceață de tot felul de teorii ale conspirației, situația economică se va deteriora accelerat ori poate brusc, peste noapte (Uranus în casa II, în careu disociat cu Saturn). Nu putem exclude revoltele sociale declanșate de situația economică, nu neapărat de cea politică, pe fondul perpetuării unei politici de îndatorare a țării.

În plus, dacă plecăm de la premisa că Jupiter în Capricorn reprezintă principiul „tot răul spre bine”, nu pot să nu mă întreb care este acel rău pe care vom fi nevoiți să îl traversăm ca națiune, înainte să ne fie bine? Ce va mai emana din conștiința de grup, din spiritul acestei țări, acestei nații pentru a ajunge pe marea scenă a țării? Urmează să descoperim împreună în următoarele luni.

Ada Cocos

Ada Cocoș
Redactor-șef