Influentele LuniiRodica Spinu

Luna fără direcție

Atunci când Luna se află în ultimele grade ale unui semn, a format deja ultimul său aspect major (conjuncție, opoziție, trigon, cuadratură sau sextil) cu una dintre celelalte planete, dar încă nu a trecut în următorul semn zodiacal, se spune că este fără direcție. Alte denumiri folosite sunt „mersul Lunii în gol” sau „Luna în VOC” (void of course).

În aceste perioade, energia Lunii se „scurge” necontrolat. Luna este astrul cel mai rapid și de aceea este considerat ca fiind declanșator de evenimente. În consecință, dacă Luna nu „se leagă” prin aspect de o altă planetă, ea nu declanșează nimic concret, ci întreţine incertitudinea şi haosul temporar până când intră în următorul semn.

Acțiunile demarate sau lucrurile începute atunci când Luna este fără direcție nu ajung la materializare, ci rămân fără rezultat. Luna NU favorizează dezvoltarea sau evoluția acțiunilor începute în acest interval de timp.

Deciziile importante luate în această perioadă nu aduc rezultatul scontat. De aceea, este indicat să evităm lansarea unor proiecte noi, începerea unor acțiuni gândite în perspectivă sau demararea unor iniţiative cu potenţial de dezvoltare, mai ales cele de la care ne aşteptăm să se materializeze în plan concret.

Livrarea unor scrisori importante, depunerea unor cereri, semnarea contractelor sau a altor acte, înregistrarea unei societăţi comerciale noi, investirea banilor, acordarea de împrumuturi, angajarea la un nou loc de muncă, achiziția unui autoturism sau a unei locuințe, operațiile chirurgicale sau căsătoria la starea civilă sunt exemple de acţiuni pe care este mai bine să le evităm atunci când Luna este fără direcţie.

De obicei, această perioadă are loc la fiecare două zile și jumătate și poate dura de la câteva secunde până la mai multe ore. Este un interval de timp potrivit pentru odihnă (relaxare, meditații) sau pentru preocupările zilnice obișnuite.

Luna fără direcție este un element foarte important de evitat în astrologia electivă (de alegere a unui moment potrivit pentru a realiza o acţiune). În astrologia orară, dacă Luna este fără direcție în harta întrebării, răspunsul la aceasta este unul negativ; alternativ, Luna fără direcţie indică faptul că nu se va întâmpla nimic în legătură cu întrebarea pusă,

Asemenea Lunii fără direcţie, în harta natală, Luna neaspectată este o Lună care nu are nicio legătură cu restul temei. Această energie lunară se „scurge” necontrolat – mai ales atunci când suportă un tranzit major – și se manifestă destul de neobișnuit, sărind dintr-o extremă în alta.

Din punct de vedere psihologic, în perioada Lunii fără direcție oamenii nu se pot concentra, nu-și pot urma planurile stabilite, devin împrăștiați și neatenți. E o stare generală de frustrare. E acel moment în care te oprești din ceea ce făceai și te întrebi dacă e nevoie cu adevărat să faci acel lucru sau dacă e mai bine să alegi altă direcţie. Ești abătut, nu știi încotro să o apuci, cum să procedezi. Apar reacții nepotrivite, e posibil să uiți ceva sau să faci greșeli din neatenție. Așa se explică, spre exemplu, și crearea ambuteiajelor în perioadele în care Luna este fără direcție.

Chiar dacă este un interval de timp pe care îl putem percepe ca pe o pierdere a timpului, ne putem da seama că nu are rost să ne enervăm dacă știm ce se întâmplă cu adevărat: nu este un timp pierdut, ci momentul perfect pentru relaxare și recuperare a forțelor.

De obicei, persoanele care au gândurile organizate au abilitatea să se interiorizeze fără efort în această perioadă, alegând automat să nu interacționeze cu ceilalți. În schimb, persoanele care sunt mai „haotice” şi au, de obicei, probleme de concentrare pot avea tendința să promită multe lucruri care țin mai mult de imaginaţia lor decât de realitatea concretă.

William Lilly consideră că efectele Lunii fără direcție în Rac (domiciuliul ei), Taur (exaltarea ei), Săgetător (domiciliul lui Jupiter) și Pești (exaltarea lui Venus) ar fi atentuate, nefiind totuși anulate. („Christian Astrology”)

Rodica Spinu

Rodica Spînu