Venus retrogradă

Venus a intrat în semnul Capricornului în data de 5 noiembrie, iar în data de 19 decembrie 2021, la ora 12:36, va intra în mers aparent retrograd. Ea retrogradează la aproximativ 18 luni pentru o perioadă de 40 de zile. Ultima perioadă de acest fel a început la data de 13 mai 2020, iar ultima retrogradare a lui Venus în semnul Capricornului a avut loc în luna decembrie a anului 2013.

Venus în Capricorn este, în mod normal, relaxată, raţională și destul de „zgârcită” în ceea ce privește exprimarea sentimentelor. În această zodie, Venus vrea lucruri practice. Este atentă înainte să se îndrăgostească și nu își pierde timpul cu o relație care nu va duce nicăieri. Venus în Capricorn stă sub semnul ambiției, al obiectivelor clare şi al conexiunilor pe termen lung. Îi vine natural să stabilească limite și poate da un aer distant relațiilor noastre.

Cu toate acestea, situaţia este uşor diferită în timpul retrogradării. Acum, putem deveni mai atenți la ceea ce ne-a deranjat de-a lungul timpului în relația din care facem parte. Parteneriatele sunt luate la „bani mărunți”, iar unele nevoi care nu au fost îndeplinite pot ieși la suprafață. Vom căuta mai adânc sub covorul unde am îngropat diverse răni sau trădări.

Chiar și relațiile vechi, stabile, care păreau „puse la punct”, pot fi afectate de acest tranzit. Unele persoane se pot arunca orbește în relații scurte, fiind sub influența unor impulsuri subconștiente puternice care nu au nicio legătură cu potențialul real al acelei conexiuni.

Din altă perspectivă, pentru mulți dintre noi pot să apară gânduri, frământări și întrebări legate de fostele relații, spre exemplu: „Ce s-ar fi întâmplat dacă aș fi acționat în alt mod în situația x?”. Astfel, nostalgia ne poate împinge să ne reîntoarcem în acea relaţie pentru a „rezolva” ceva rămas neîncheiat. Dacă nu luăm decizia de a ne întoarce, trecutul poate reveni în viaţa noastră prin diverse moduri.

Acum, relațiile care nu se mai încadrează în cerințele noastre sau persoanele care ne țin pe loc pot fi lăsate în urmă, iar latura materială a iubirii poate câştiga, de asemenea, mai multă importanţă.

Până la începutul lunii ianuarie, Venus este în conjuncție cu Pluton, planeta transformării.

Pentru cei aflați în relații sănătoase, aceasta este o perioadă în care poate exista dorința de a avea o uniune mai profundă cu partenerul, iar experiențele sexuale pot fi mai intense. Şi în acest caz, e posibil ca gelozia să le „fure mințile” partenerilor sau ca unele persoane să folosească „iubirea” pentru a-l manipula pe celălalt, ceea ce va duce, mai devreme sau mai târziu, la slăbirea relației.

Dacă relația este problematică din start, nu sunt excluse luptele de putere, constrângerile, manipulările (dar la alt nivel) și nevoia de a-l controla pe celălalt. Pot să apară şi comportamente posesive atunci când unii dintre noi devin „obsedați” de cineva anume, lăsându-se prinşi în mrejele unei experiențe intense – dar nu neapărat şi etice – sau dorind să „facă pe detectivii” chiar și acolo unde nu este cazul.

În acest interval, putem exagera imperfecțiunile unei relații, putem interioriza anumite probleme sau ne putem afla în situaţii în care suntem dezamăgiţi de ceilalți. Întrucât Venus răspunde şi de partea financiară, acum putem tinde mai mult către cheltuieli pe fond emoțional. În sens pozitiv, va fi o perioadă în care vom regândi tot ce ține de valoarea relațiilor de dragoste şi de valoarea pe care partenerul sau partenera o aduce în viaţa noastră.

Andreea Cirstea

Andreea Cîrstea