Un gol arzător

Imagine: Fady Habib
Imagine: Fady Habib

Ce anume te preocupă prima dată când ridici o hartă? Să fie zona mai populată a acesteia? Configurațiile planetare evidente? Modelul holistic al temei? Luminătorii? Zodia de la Ascendent? O planetă, două, mai remarcabile? Un aspect tensionant? O casă aglomerată? Un asteroid? (Deja?!) Oprește-te! Înseamnă că te-ai apucat să croiești din ochi fără să-ți cunoști stofa…

Prima întrebare pe care ar fi bine să ți-o pui, când intri în analiza unei hărți natale, este: ”Din ce stofă e făcută?”. Cu alte cuvinte, ce tip de hartă este (diurnă sau nocturnă) și cum arată distribuția planetelor în zodii. Mai precis, ce fel de zodii domină harta? Masculine (diurne) sau feminine (nocturne)? Cardinale, fixe sau mutabile? De foc, de pâmânt, de aer sau de apă? Ia și numără-ți planetele în tipuri de zodii, ca la școală. Nu sări peste etapa asta! Trebuie să simți stofa cu care lucrezi! Ține minte că în ea, nativul se simte în largul (elementul) său.

Dar nu despre polaritatea, vibrația și elementul dominant vreau să discutăm acum, ci tocmai despre lipsa lor, despre carențele unei hărți natale, atunci când ele există. Focusează-te puțin pe ele când discuți cu posesorul hărții și s-ar putea nici să nu apuci să intri cu el în detaliul hărții!

Când nu ne străduim să păstrăm sau să înmulțim ceea ce avem, alergăm să obținem ceea ce nu avem. Și e incredibil că o singură lipsă poate cântări mai mult decât restul posesiilor noastre! Alergăm (sau mergem la pas, în funcție de cât de disperați suntem) în speranța că acel ceva lipsă, odată obținut, ne va astâmpăra, ne va da sentimentul că suntem satisfăcuți, plini pe moment sau chiar împliniți.

Sunt oameni care, simțindu-se astfel, știu exact ce caută, găsesc și apoi merg mai departe prin viață, relativ satisfăcuți, împăcați, re-echilibrați. Dar ce te faci, ca astrolog, când omul din fața ta îți spune că într-un anumit aspect se simte constant neîmplinit? Că oricât de multe lucruri ar dobândi sau oricâte experiențe ar asimila, în scurt timp simte iarăși că “ceva esențial lipsește”. Că așa a simțiti dintotdeauna și că pe măsură ce trec anii sentimentul de neîmplinire devine tot mai acut, ca și cum ceva n-ar lipsi numai din viața sa ci chiar din ființa sa. Că simte un gol, o foame, o sete care îl face să acționeze de multe ori în cele mai stranii moduri, în speranța că și-o va potoli.

Tendința (mai ales dacă ești astrolog bărbat) este de a-l întreba, pe nativul cu o astfel de problemă existențială, ”Tu ce vrei cu adevărat?”. Întrebare cu care poți să-l blochezi (garantez 100% c-o ”s-o blochezi”, dacă e o nativă). O să te simți deștept pentru o secundă, c-ai pus întrebarea-minune, dar treaba e că l-ai blocat și mai departe ar fi bine să-l asiști să se deblocheze. Cum? Păi, s-o luăm logic: a ști ce vrea presupune să știe ce-i lipsește. Astfel că, astrologic vorbind, aș paria pe faptul că cel puțin unul din cele 4 elemente (foc, pământ, aer, apă) este slab reprezentat în harta sa natală. Adică are carență sau chiar îi lipsește acel element. Detaliile temei vin apoi să particularizeze chestiunea, dar în esență despre o astfel de lipsă vorbim aici.

Uneori, chestiunea s-ar putea să nu fie evidentă pentru că nativul crede că știe exact ce vrea – cu alte cuvinte, încă nu le-a încercat pe toate ca să ajungă să afirme că orice ar face golul pe care îl resimte nu se umple. Caută să înțelegi, împreună cu el, dacă într-adevăr vrea ceea ce afirmă că vrea, și obiectul dorinței sale nu este doar un simbol pentru altceva mult mai relevant pentru el. Ar putea alerga, de fapt, să-și astâmpere nevoia de pasiune și aventură (carență de foc), de stabilitate și concret (carență de pământ), de reconectare la propriile emoții (carență de apă) sau de conexiune și deschidere (carență de aer), ca să numesc doar câteva.

Mai departe, ia-ți răgazul de a medita la semnificația fiecărui element și la lucrurile, atitudinile, comportamentele și experiențele în care ele s-ar putea regăsi la modul simbolic.

Părerea mea este că, în esență, tiparul insatisfacțiilor nativului ar putea fi relevat tocmai de o astfel de lipsă. În evaluare, consideră doar planetele tradiționale (Lună, Mercur, Venus, Soare, Marte, Jupiter, Saturn), pentru că transsaturnienele sunt specifice unor generații întregi. Ascendentul sau Nodurile Lunare nu intră la socoteală pentru că sunt altceva. Chiar dacă Ascendentul se găsește într-o zodie care are în compoziție elementul lipsă, nu este același lucru. Una este este ”a fi” în mod cert acel element – o planetă într-o zodie, și alta este ”a deveni” (adică ”a fi” și ”a nu fi”, deopotrivă) – adică, Ascendentul.

*

El: În definitiv, ce vrei de la mine?!
Ea: Fă-mă să iau foc!

Să presupunem că ești o tipă (îmi cer iertare, domnilor) cu o atitudine în general cuminte și precaută în fața vieții, dar în forul tău interior ești înfometată de aventură și suspans. Altfel spus, te cam plictisești, cauți mereu ”ceva” și de fiecare dată crezi că e vorba de ”altceva”. Ei bine, se prea poate ca în esență să fie vorba de un singur lucru: focul. Se poate să ai o carență de foc în harta natală și astfel să cauți inconștient persoane și situații pe care tu le asociezi cu acest element. Mai intri și-n belele din cauza asta – evident, riscul de a te frige e mare din moment ce nu ești în elementul tău.

Treaba este că această conștientizare tot nu te va opri să cauți, pe viitor, să posezi focul. Și de ce ar trebui să te oprească? Important este că acum știi ce cauți și, în general, e mare lucru pentru o femeie să știe ce vrea! 🙂

De ce cauți? Evident, pentru că simți că lipsește. Dar de ce lipsește? Aici capitulez, pe asta n-am cum s-o știu! Poate că ai fost lăsată fără foc cu un motiv. Poate că tocmai strădania ta neîntreruptă de a găsi sau de a produce în mod ”artificial” acest element se înscrie într-un scop mai măreț, care depășește umila ta existență. Nu știm, doar speculăm. Cert este că nimeni nu prețuiește focul mai mult decât tine…

DIANA SPINEAN

diana-spinean-autor