Nicusoara IonitaTranzitarium

Aşa cum eu cresc printre voi…

Ceea ce mi-a atras atenția în mod deosebit pentru luna februarie 2016 este tranzitul planetei Venus care se desfășoară cam în același ritm cu a lui Mercur, prin Capricorn, apoi prin Vărsător. Este ca și cum, odată ce am pășit pe o treaptă, pentru sedimentarea acesteia în noi înșine, este nevoie de vorbe calde la adresa noastră. Cu alte cuvinte, avem nevoie de aprecieri și de acel ”Bravo!” pe care să îl simțim spus din suflet și nu din complezență. Pentru că trecerea de la muncă și efort (Capricorn) la autonomie (Vărsător), nu poate fi făcută decât atunci când „profesorul” recunoaște și validează munca „ucenicului”.

niki-feb2016

Prima decadă a lunii (1 februarie – 10 februarie 2016)

Îmi vine în minte acum un proverb, și anume ”Vorba dulce, mult aduce”. Cum și când știm că este momentul să tăcem sau să vorbim? Pentru că presupune mereu găsirea unui punct de echilibru, am observat că lecția comunicării se manifestă în general pe două talere. Unii aplică frecvent ca soluție calea tăcerii în relație cu ceilalți (planetele Mercur, apoi Venus în semnul Capricorn formează un aspect de trigon cu Jupiter R în Fecioară). Alții, la polul opus, acționează și reacționează impulsiv exprimând tot ce vine mental ca informație fără să aibă niciun filtru vizavi de celălalt (planetele Mercur, apoi Venus în semnul Capricorn formează un aspect de cudratură cu Uranus în Berbec).

Și pentru că discutăm de vorbă dulce, pentru a însămânța încrederea și stima de sine într-un om (Soare în Vărsător aflat în aspect de sextil cu Saturn în Săgetător şi Uranus în Berbec) este nevoie să îi subliniezi o calitate/aptitudine în momentul când observi că o accesează ca resursă în ceea ce face (Marte în Scorpion aflat în aspect de sextil cu Pluto în Capricorn). Pentru că atunci când solul este lucrat şi arat, şansele ca acea vorbă caldă să şi prindă rădăcini (Venus în Capricorn aflat în conjuncţie cu Pluto în Capricorn) sunt mai mari. Iar asta cere din partea noastră o mai mare putere de atenţie şi autocontrol (Soare în Vărsător aflat în aspect de cuadratură cu Marte în Scorpion).

A doua decadă a lunii (11 februarie – 21 februarie 2016)

Eram studentă într-o perioadă nu foarte liniștită a vieții mele. Și după terminarea studiilor, pentru o perioadă de câțiva ani, am mai locuit încă într-un cămin studențesc. Culmea este că tocmai în acei ani am legat şi cele mai durabile prietenii.

Stând aproape șapte ani prin cămine studențești și înconjurată tot timpul de oameni, ajunsesem la finalul lor cu o nevoie imensă de intimitate și de a avea locul meu. Țin minte că îmi repetam de multe ori „Vreau să stau singură și să am casa mea”. Și le-am avut pe amândouă, iar singurătate… mai mult decât îmi doream sau mă așteptam. Însă ea a fost motorul care m-a ajutat să îmi înțeleg drumul, ceea ce am nevoie să ard, să las să plece și să iubesc la mine. De ce vă spun asta? Pentru că nu putem ajunge la echilibru atât timp cât nu am trecut prin extremele (lumină – întuneric) unei zone din viaţa noastră. Ele sunt materialul nostru de lucru, ele sunt baza pe care începem să urcăm și să facem echilibristică. De exemplu, eu una nu puteam să ajung să îmi percep limitele şi să încep să le trasez faţă de ceilalţi, atâta timp cât nu ştiam cum este să nu ai mai deloc intimitate şi cum este să ai tot spaţiul din lume, fără ca prezenţa cuiva să te ajute să îţi dai contur.

Ingresurile planetelor personale Mercur şi Venus în semnul Vărsător, din 14 februarie, respectiv 17 februarie, ne dau elanul de a ne afla mai mult ca de obicei în grupuri de prieteni şi de a socializa. Pentru că Mercur revenit în Vărsător iese din zona de umbră a retrogradării sale din ianuarie, acest elan are la bază printre altele şi dorinţa de a cunoaşte oameni şi anturaje noi (vezi în plus și Marte în Scorpion aflat în aspect de sextil cu JupiterR în Fecioară).

Cum ingresul Soarelui în Peşti din 19 februarie ne aduce pe tărâmul singurătăţii şi al spaţiului infinit, posibil să simţim un conflict interior între nevoia de a fi singur şi cea de a socializa (Soarele se găsește în casa XII din harta ingresului). În acest sens, să nu vă mire dacă vă anulaţi pe ultima sută de metri participarea la diverse evenimente, pe care până de curând le aşteptaţi nerăbdători. Sau să vă treziţi în mijlocul unei petreceri neplanificate.

Oricum ar fi, profitaţi de aceste zile pentru a vă testa linia de echilibru între a fi singuri cu voi înşivă şi a fi împreuna cu ceilalţi.

A treia decadă a lunii (22 februarie – 29 februarie 2016)

Se spune că ”o imagine face mai mult decât o mie de cuvinte”. Și totuși, o imagine stârneşte de multe ori în mintea noastră o mie de scenarii care, cel mai probabil, au foarte puţin de a face cu realitatea. Şi uite cum chiar este nevoie de mai mult decât o mie de cuvinte pentru a descrie realitatea din spatele unei imagini. Îmi povestea, la un moment dat, un prieten cum a intrat în contact pe Facebook cu o fată frumoasă. Şi îşi dorea să o cunoască pentru că „O poză este doar o poză”, a încheiat el avântul discuţiei despre ea. Mi-a rămas în minte acel moment şi luciditatea lui de atunci. Că nu a mai fost lucid după ce a cunoscut-o, asta este altă poveste.

Da, ne este mai uşor să transmitem frumuseţea unui oraş, a unui om sau a unui eveniment printr-o imagine. Însă când vine vorba despre a vrea să cunoşti acel oraş sau acea persoană, o imagine nu este de ajuns şi nu înlocuieşte ceea ce se cheamă relaţionare, cunoaștere și cuprindere.

Semnul Peşti simbolizează imaginea, fotografia, intuiţia şi clarviziunea. Într-adevăr acolo în lumea apelor nu este nevoie de cuvinte. Deschiderea acestui mediu este atât de mare încât ceea ce poţi percepe şi vedea este prea mult pentru a putea fi exprimat în cuvinte. Însă noi nu suntem numai apă, iar canalele pentru a simţi şi percepe sunt deschise mai mult sau mai puţin, în funcție de fiecare. De aceea, pentru a ne înţelege avem nevoie de cuvinte. Tocmai pentru a construi şi solidifica relaţii pe termen lung (Mercur în Vărsător aflat în aspect de sextil cu Saturn în Săgetător) şi în acelaşi timp pentru a ţine pasul cu schimbările din personalitatea fiecăruia dintre noi (Mercur în Vărsător aflat în aspect de sextil cu Uranus în Berbec).

Soarele deja intrat în semnul Pești din 19 februarie, formează, în ultima decadă până în data de 28 februarie, o conjuncție aplicantă cu Neptun în Pești. De la răspunsurile pe care le căutați într-o imagine, sau golul pe care încercați să îl umpleți privind câteva fotografii, eu vă doresc curajul de a începe să vă testați percepțiile despre oameni și locuri, întâlnindu-vă și vorbind cu acei oameni sau vizitând acele locuri. Altfel, orice imagine sau scenariu din mintea noastră va rămâne până atunci o simplă presupunere.

NICUȘOARA IONIȚĂ

nicusoara-ionita-autor