Sfatul astro-financiar pentru februarie 2016

Spuneam în articolul lunii februarie 2014, că a doua lună din an este o lună de pregătire a uneltelor necesare pentru arat și semănat. Firește, fiecare în felul lui știe ce înseamnă „arat și semănat” pentru domeniul în care activează. Luăm scopul principal, îl disecăm în lung și-n lat și obținem noi ceva, util și necesar, astfel încât să avem macăr un plan de bătaie. Până aici, povestea pare cunoscută. Am mai făcut așa ceva, poate la fiecare început de an, poate o actualizare la semetru. Oricum suntem în apele noastre. Și cu toate acestea, ceva nu e în ordine. Schimbarea plutește în aer și nu știm de unde să o apucăm…

astro-financiar-lore-feb2016

Dacă ne uităm la harta solstițiului de iarnă (ingresului Soarelui în Capricorn, 22 decembrie 2015), importantă pentru întreg sezonul rece, observăm că ascendentul momentului este în Săgetător. Jupiter, stăpân al ascendentului, este alături de Nodul Nord în Fecioară. Axa mutabilă Pești – Fecioară populează casele 3 – 9, legate de cunoaștere și mișcare. Alături de Saturn, el formează un careu în T pe semne mutabile. Saturn (Săgetător) cere depășirea limitelor (auto)impuse, Jupiter (Fecioară) îndeamnă la analiză, profunzime și chibzuiță, iar Neptun (Pești) visează la un ideal. Fiecare trage în partea sa și astfel atmosfera devine tensionată. Soarele este pozitionat în prima casă alături de Pluto și Mercur, toate în Capricorn. Conducătorii, managementul, oamenii cu autoritate sunt în prim plan și au un rol important. Casele angulare 4 -10, prind opoziția Uranus (Berbec) – Marte (Balanță), în semne cardinale, de acțiune, care întăreasc atmosfera și în același timp forțează ieșirea din această situație. Contează foarte mult să mișcăm energia în direcția pe care ne-o dorim. Și putem să facem asta, dacă ne eliberăm gândurile, dacă ținem seama de ceea ce ne dorim cu adevărat să facem și (poate cel mai important) dacă nu acționăm din impuls. Există aici și o lecție a răbdării, a acțiunii conform unui plan, structuri, reguli stabilite și agreate.

Axa financiară, casele 2 – 8, își are cuspidele în Capricorn și respectiv Rac și nu deține nici o planetă. La o primă vedere ai putea să crezi că suntem liberi să acționăm cum vrem. Parțial, așa și este. Dar, Saturn (Săgetător), stăpân al casei 2, bogăția națională, este în casa 12, un domeniu al necunoscutului, al serviciilor secrete, al comploturilor și activităților ascunse. Nemulțumirile noastre se pot accentua, putem să ajungem la o situație limită și să nu mai vedem luminița de la capătul tunelului. Luna (Taur), stăpână a casei 8, datoria națională, este în opoziție cu Venus (Scorpion). Poate apărea o confuzie între nevoie și plăcere, între ceea ce este datorat statului și dorința de frumos, de creație.

Mergem mai departe și analizăm ingresul Soarelui în Vărsător, din 20 ianuarie 2016. Ascendentul momentului este în Leu, având ca stăpân însuși Soarele, poziționat în casa 6, la graniță fină cu casa 7. Luna (Gemeni) aplică spre un careu cu marele benfic Jupiter (Fecioară) și spre o opoziție cu mica benefică Venus (Săgetător). Este și Saturn pe acolo (Săgetător), asta știm deja, până la final de 2017. El are niște mesaje pentru noi legate de privirea și interpretarea resurselor noastre financiare. Speculațiile financiare pot deveni foarte tentante în acestă perioadă. Poate apărea dorința să obținem sume mari de bani peste noapte. Este posibil acest lucru, dar riscul este destul de mare. Nu spun să nu riscăm, ci să ne asumăm că putem câștiga și putem pierde. Dacă ne asumăm ceea ce facem, dacă amestecăm și puțină prudență și responsabilitate (instrumentele lui Saturn), există șanse mai mari de reușită.

Marte (Scorpion) se găsește în casa 4, cuspida casei este în Balanță, stăpână fiind Venus. La ingresul Soarelui în Capricorn, Marte (Balanță) era în domiciliul lui Venus și Venus (Scorpion) în domiciliul lui Marte. O recepție mutuală, un schimb frumos de domicilii, dar cât o fi oare amabilitate și curtoazie și cât o fi diplomație? Se recomandă atenție sporită la partenerii de afaceri. Ce spun, cum gândesc, cum acționează? Sunt în același ritm? Putem observa planurile ascunse ce intră în mișcare. Dacă fundamentul pe care se bazează afacerea nu este stabil, totul se poate prăbuși. Și atunci intrăm în acțiune cu planul B sau C. Este făcut, nu-i așa? Mișcările precipitate nu ne sunt de prea mult ajutor acum.

Luna februarie începe cu o conjuncție Luna – Marte (Scorpion) în aspect tensionat cu Soare (Vărsător). Agresivitatea, nemulțumirea angajaților este îndreptată împotriva conducătorilor, șefilor. Trigonul format pe semne de pământ între Jupiter (Fecioară) – Venus, Mercur, Pluto (Capricorn) îndeamnă la stabilitate, la o privire în profunzime și detaliu, înlăturând aparențele. E nevoie de calm, cumpătare și acel spirit de conducător capabil să se facă auzit de către mase, să fie urmat și, în același timp, să asculte păsul și înverșunarea oamenilor. Energia Vărsătorului poate aduce înțelepciunea și originalitatea în prim plan, poate găsi punctul slab și, mai mult, poate găsi soluția pentru rezolvare. Poate ar fi bine să discutăm ca de la egal la egal, să lasăm loc în conversațiile noastre pentru prietenie și fraternitate. Bineînțeles că scopul afacerii va fi tot timpul în vizorul nostru.

Luna nouă (Vărsător) din 8 februarie are ascendentul tot în Leu. Un semn puternic financiar, de imagine, care știe să își privească ținta, să-și focuseze energia și să câștige spectaculos. Casa parteneriatelor (casa a 7a) este din nou activă. Soarele și Luna se întâlnesc pe acest sector și sunt sub stăpânirea lui Saturn (Săgetător). Putem să încheiem contracte noi sau să aducem îmbunătățiri la cele existente. Nu trebuie să ne fie de mirare dacă anumite parteneriate ajung la final. Uneori este bine să închidem ceva ca să deschidem altceva. Deși renunțarea nu-i ușoară și la îndemâna oricui, este benefică pentru a aduce noul, pentru a schimba ceva. Suntem în plin proces de schimbare, de mișcare, de redefinire (Uranus este dispozitorul modern al conjuncției Soare – Lună din Vărsător).

Deși Mercur nu ne incomodează acum, ba din contră, ne ajută să înțelegem, să integrăm și apoi să urcăm muntele, Marte, planeta acțiunii și curajului, ne pune în dificultate. Pe de o parte se cere fixare și stabilitate, pe de altă parte e vremea schimbării, a acceptării noului și a inventivității în viețile și afacerile noastre. Se zguduie ceva, se modifică din temelie. Poate suna dur și greu de realizat. Gândiți-vă că poate sunteți deja pe acest drum și atunci lucrurile se întâmplă la o altă intensitate. Suntem cu toții diferiți și asta ne ajută și ne provoacă să facem lucrurile diferit.

Până la ingresul Soarelui în Pești, 19 februarie, aș pune accentul pe imaginea firmei, pe ce vreau să prezint mediului de afaceri, cum mi-aș dori să fie prezentată, discutată, afacerea pe care o conduc. Și da, am spus bine, este o afacere condusă de mine, deci lucrez și la imaginea mea. De la modul cum mă port, cum mă îmbrac, cum mă prezint, ce spun, până la logo, brand, câteva cuvinte care definesc imaginea de ansamblu a firmei și a mea inclusă în ea. Este valabil și la statutul de angajat. Chiar dacă nu conduc afacerea, poate conduc un departament, un sector, sau poate mă conduc doar pe mine însumi/însămi. Procesul este unul cel puțin interesant, și l-aș numi și important. Pentru că s-ar putea să avem parte de diverse surprize. Să ne jucăm, să vedem ce poate să iasă.

Pe 19 februarie, energia se schimbă și trecem de la imagine la acțiune. Ne prezentăm ideile, găsim soluții de redresare pe termen scurt. Jupiter (Fecioară) ne ajută să ameliorăm situația, să fim mai chibzuiți, nicidecum nu vine cu lichiditatea peste normalul obișnuit. Marte (Scorpion) are iar o poziție strategică în casa a 8-a a ingresului Soarelui în Pești, o casa a taxelor, impozitelor, asigurărilor, băncilor. Nu-i de mirare dacă ne trezim cu un impozit nou, cu o condiție, clauză contractuală pe care nu am băgat-o în seamă la timpul potrivit. Poate o revizuire a acestora din timp ne-ar ajuta să trecem ușor în fața organelor de control.

Din punct de vedere financiar, este o lună cu suișuri și coborășuri, cu situații fluctuante, cu mișcări de trupe și situații, cu prezență și conștiință la ce se petrece acum și aici. E benefic să avem soluțiile de criză pregătite (măcar gândite), să fim deschiși spre schimbare, spre renunțare la ceea ce nu ne mai este util și folositor, fiind totuși asigurați cu o sursă sigură de intrare de cash. Conștientizarea riscului este o altă temă de interes. Cu cât riscul este mai mare, cu atât câștigul este mai mare, dar și pierderea este mare în cazul unui eșec. Cât suntem dispuși să pierdem? Acțiunile trebuie calibrate în funcție de acest lucru.

LOREDANA CHIPERI

loredana-chiperi-autor