Odă încăpăţânării

În uimitoarea sa acurateţe, zodiacul ne demonstrează zi de zi că haosul lumii nu e chiar haos, ci doar experimentarea la extreme a echilibrului principiilor universale, atunci când nu ne pricepem de unii singuri să le ţinem mai unite spre centru. Ne mai demonstrează zodiacul că pentru orice abatere există leacuri reglatoare; nu trebuie să purtăm de grijă vieţii că şi-ar destrăma vreodată coerenţa, căci ordinea sa imuabilă e mai presus de noi. Ne mai învaţă zodiacul şi că nimic pe lume nu e fără rost, că tot ce apare ca reacţie la altceva are, ca principiu, justificările şi adevărurile sale.

La ce e bună pe lume îndărătnicia aceea obtuză şi straşnică a Taurului tocmai avem ocazia să înţelegem mai bine acum, în timpul tranzitelor anuale prin acest semn, dar şi prin proaspăta instaurare a lui Uranus între graniţele sale. Cu cât aprofundăm semnificaţiile crucii fixe (Taur-Leu-Scorpion-Vărsător), cu atât parcă revine întrebarea: “Dar oare Taurului îi recunoaştem pe deplin valoarea?”.

În stilul său necomplicat şi tăcut, Taurul nu face valuri şi deseori ajunge subiect astrologic prea repede epuizat. Sunt mulţi oamenii care afirmă că nu prea înţeleg ce presupune zodia aceasta, care pare prea simplă şi greu de atras spre vâltorile mai palpitante ale vieţii. În schimb, destulă lume vociferează la adresa rezistenţei faţă de schimbare a nativilor tributari Taurului, reproşând – uneori pe bună dreptate, desigur – comoditatea, mintea închisă la idei mai îndrăzneţe, necizelarea oarbă şi surdă la orice încercare de şlefuire graţioasă.

În naturaleţea lor înnăscută, Taurii resimt însă abaterile celorlalte principii de pe crucea fixă şi vin cu o contrapondere de multe ori salvatoare. În plus, dacă îi laşi în pace şi nu îi agresezi cu “prea mult Leu, Scorpion sau Vărsător”, Taurii sunt prezenţe liniştite, mulţumite, stabilizatoare. Arsenalul îndărătniciei şi-l activează doar sub presiunea comportamentelor ce-l contrează prin cuadraturi şi opoziţii, adică, discutând pe crucea fixă:

  • Fanfaronada plină de sine, glorificarea propriei persoane de tip Leu sunt taxate de Taur într-un mod reclacitant şi opac la orice încercare de supunere pe care o lansează cei ce se simt mai “regali” decât semenii lor. În apărarea sa, Taurul transmite doar un impenetrabil “Te agiţi degeaba; eu nu ţin la aplauze fastuoase, prin urmare nu ţi le acord nici ţie.”
  • Crizele, melodramele, încercarea de control şi de şantaj emoţional – extreme de tip Scorpion – stârnesc în Taur opintirea fermă în atitudinea sa egală şi în surzenia la ademeniri, reproşuri, ameninţări.
  • Utopiile ce frizează realismul, experimentele derulate de dragul tehnologizării avansate şi restul de excentricităţi de tip Vărsător, ce ar putea afecta echilibrul natural, primesc şi ele la fel de neimpresionată rezistenţă tăurească şi neclintire.

Primăvara aceasta mi-a oferit până acum ocazia să fiu martoră la două astfel de dinamici pe crucea fixă. În ambele, persoane cu predominanţă de planete în Leu, Vărsător şi Scorpion şi-au simţit orgoliile lezate de necioplirea cu care cineva din tipologia Taurului le-a respins solicitările insistente (acestea făcute în interesul personal al solicitantului). Taurul, din cealalta tabără, părea hotărât să nu cedeze orice-ar fi încercărilor de manipulare şi-a stat îndărătnic, sigur pe el, barând atacurile – după nevoie – fără menajamente şi făcând declaraţii scurte, cuprinzătoare, nerafinate, cât să nu mai rămână loc de alte interpretări.

Taurul ne învaţă astfel că uneori bunele maniere nu sunt suficiente, căci în numele politeţii multe aparenţe găunoase s-au perpetuat şi au permis preluarea puterii de către personaje nu foarte drepte în judecata lor. Aşadar, cu toate că am putea găsi multe feluri de reproşuri la îndătărnicia necizelată a Taurului, aceasta nu răsare de niciunde, nejustificat şi gratuit, ci trebuie înţeles şi ce fel de nedreptăţi o stârnesc şi se repară prin ea.

Să primim, deci, Taurului liniştea şi să recunoaştem că, în lipsa lui de pretenţii şi de “sofisticăreli” artificiale, stă o inteligenţă extrem de necesară echilibrului nostru interior, o inteligenţă ce merită ridicată la mare rang şi susţinută cu sincere aplauze!

Cristiana Tanase

Cristiana Tănase