Analiza perioadei curenteSorana Cancel

Marte în Capricorn. Pasiune și perseverență

“Cei mai puternici războinici sunt răbdarea și timpul.”- Lev Tolstoi

În semnul pragmatic al Capricornului, războinicul Marte își concentrează și își organizează energia pentru a-și atinge scopurile cele mai înalte. Impulsul, forța de acțiune (Marte) prind formă și structură (Saturn, guvernatorul Capricornului) în acest semn. Dacă Marte este soldatul, ghidat de instinct și de curaj, Marte în Capricorn este generalul care are atât forță de luptă, cât și puterea de a-și organiza trupele (resursele) în cel mai eficient mod.

De pe 16 februarie până pe 30 martie, vom simți din plin acest tip de energie care ne susține să fim întreprinzători, să depunem un efort planificat, structurat, care să ne aducă mai aproape de scopurile noastre pe termen lung. Munca devine o provocare care ne ajută să ne depășim limitele. S-ar putea ca mulți dintre noi să-și petreacă majoritatea timpului lucrând. Acest lucru nu e neapărat nou, având în vedere că Jupiter, Saturn și Pluton în Capricorn poartă de ceva vreme același mesaj, însă acum efortul poate deveni mai intens. Această perioadă a lui 2020 va fi despre „a face ceea ce trebuie făcut” și a ne implica sută la sută în proces.

În jurul zilei de 21 februarie, când Marte formează un trigon cu Uranus din Taur, ne vom simți mai energizați ca de obicei. Ne-am putea simți ca și cum ne curge electricitate prin vene. Această energie se cere folosită prin muncă, implicare, pasiune, în căutarea unui echilibru între muncă susținută și dorința de schimbare.

În aceeași perioadă, Marte formează o cuadratură cu Chiron din Berbec, moment care poate să ne activeze răni legate de figuri de autoritate (limitări, cenzură) sau de modul în care suntem percepuți de ceilalți. Ni se cere să împăcăm copilul rebel, defensiv din noi cu partea noastră matură și responsabilă.

În jurul zilei de 25 februarie, când Marte intră în conjuncție cu Nodul Sud, putem să simțim o accentuare a trăsăturilor de tip Marte/Capricorn care ne limitează: rigiditatea, dorința de control și de putere, judecata, reprimarea emoțională. E un moment care poate să scoată la iveală (poate într-un mod abrupt) conținuturi de acest tip pentru a le purifica, ajutându-ne să lăsăm în urmă încă o parte a bagajului nostru karmic.

Pe 14 martie, sextilul lui Marte cu Neptun în Pești poate să dilueze avântul războinicului din noi prin susținerea unui mod de a acționa mai blând, mai puțin „în forță”, în timp ce în jurul zilei de 20 martie, când are loc o conjuncție Marte-Jupiter, încrederea în forțele proprii și implicarea în ceea ce facem ating cote maxime. În această perioadă va fi mai ușor să ne îndeplinim datoriile cu entuziasm și să vedem imaginea de ansamblu- scopul și sensul muncii pe care o depunem.

E important să nu ne extenuăm, să luăm pauze, să nu ne asumăm mai mult decât putem duce spre sfârșitul lui martie, mai ales ținând cont și de conjuncția Marte-Pluton de pe 23. Această conjuncție poate fi simțită ca o bombă cu ceas- o sursă foarte puternică și concentrată de energie care se eliberează la momentul potrivit. În această perioadă ne vom putea dedica în totalitate unui scop, dând dovadă de concentrare și dedicare maximă, poate chiar până la obsesie.

Între conjuncția Marte-Jupiter și conjuncția Marte-Pluton, e posibil să fim mai sensibili, să ne simțim provocați sau atacați mai ușor ca de obicei și să ne fie greu să controlăm reacțiile instinctuale pe care le avem. Poate ajuta să investim această cantitate mare de energie acolo unde simțim că merită, să o direcționăm spre scopurile noastre în loc să o pierdem în jocuri de putere învechite.

La finalul lunii martie, Marte va intra în Vărsător, unde anunță, alături de Saturn un aer diferit- mai detașat, intelectual, libertin – al restului primăverii.

Sorana Cancel

Sorana Cancel