Analiza perioadei curenteSorana Cancel

Conjuncția Jupiter-Pluton în Capricorn

2020 e un an despre care s-a vorbit mult în astrologie. Jupiter, Saturn și Pluton, trei planete a căror energie are de-a face cu planul social și cu transformările noastre la nivel colectiv, se întâlnesc în Capricorn și în Vărsător, marcând începutul mai multor cicluri care vor dura de la 12-13 până la 200 de ani.

Dintre conjuncțiile majore ale acestui an, m-am gândit la cea dintre Jupiter și Pluton, care are loc odată la 12-13 ani. Ea marchează începutul unui nou ciclu în ceea ce privește valorile, resursele și puterea, în nuanțele semnului care o găzduiește. În Capricorn, patronul autorităților, al guvernelor, al corporațiilor, al structurilor și regulilor sociale, avem de-a face cu o reconsiderare a valorilor noastre legate de muncă și a modului în care funcționăm ca societate, mai ales în ceea ce privește administrarea resurselor și (dez)echilibrele de putere.

Jupiter reprezintă expansiunea, abundența, valorile, dreptatea, credința, iar Pluton este planeta puterii, a resurselor ascunse, a momentelor-limită, a morții și a transformării. Întâlnirile lor din Capricorn (pe 4 aprilie, 30 iunie și 12 noiembrie 2020) dau tonul următorilor ani pentru noi ca și colectiv, provocându-ne să descoperim resurse nebănuite (Jupiter) în mijlocul încercărilor (Pluton).

Din perspectiva acestei conjuncții, unele dintre scopurile crizei provocate de COVID-19, prin care trecem acum, pot fi reîntoarcerea la integritate în muncă și în administrarea resurselor, auto-disciplina în ceea ce privește propriile ambiții și dorințe sau reconsiderarea modului în care credințele și valorile noastre se reflectă în structurile sociale pe care ne bazăm. În următorul deceniu, avem ca “misiune” să renunțăm la corupție, abuzuri de putere, inegalitate socială și reguli sociale învechite (acei “trebuie” pentru care nu găsim neapărat motiv), găsind moduri noi de a funcționa ca indivizi și ca societate.

Putem vedea conjuncția Jupiter-Pluton manifestându-se ca o accentuare (Jupiter) a crizei (Pluton), mai ales în ceea ce privește locurile de muncă (Capricorn), ca o creștere (Jupiter) a numărului de morți (Pluton) în urma COVID-19, într-un proces care se întinde pe o perioadă mai lungă de timp (Capricorn) și nu ține cont de granițe (Jupiter). Nu îmi place să mă gândesc la situația de acum ca la o replică a karmei, ci mai mult ca la un eveniment care ne forțează să ne oprim din goana după bani, succes, statut, realizări pentru a face un pas în spate și a vedea că avem nevoie de un ritm nou, pentru binele nostru și al planetei. Pluton reprezintă esențele tari în sticluțe mici, iar Jupiter este expansiunea, creșterea. Poate că unul din mesajele întâlnirii dintre cele două planete este să renunțăm la a vrea obsesiv “mai mult” și de a găsi valoarea concentrată a lucrurilor pe care le avem deja.

Cu Nodurile Lunare pe axa Rac-Capricorn, nu e de mirare că am fost nevoiți să ne retragem în căminul propriu (Rac) în urma unor limitări necesare (Capricorn), chiar dacă unii dintre noi suntem tentați să credem că drepturile (sau privilegiile) noastre nu ar trebui să aibă îngrădiri (o umbră a conjuncției Jupiter-Pluton din Capricorn). Prin prisma Nodului Nord care este, de luna aceasta, în Săgetător, putem să ne imaginăm cum această conjuncție va marca noi dezvăluiri legate de corupție și noi pași către dreptate în următorii ani- cel mai probabil, în paralel cu accentuarea încercărilor de a menține status quo-ul din partea celor avantajați de vechiul sistem.

Cred că vom vedea în următorul deceniu multe transformări în ceea ce privește educația, justiția, politica, sistemul de sănătate și religia (toate țin de Săgetător), transformări care deja s-au pus în mișcare sub constrângerile pandemiei. În decembrie, când Jupiter se va întâlni cu Saturn în Vărsător, vom fi deja cu un pas mai aproape de viitor.

În sensul ei transformator, această conjuncție ne poate ajuta să găsim oportunități în mijlocul crizei, să vedem cum progresul poate veni și prin limitări și să devenim mai conștienți de abundența de resurse din jur și din interior. Jupiter-Pluton nu face lucrurile ușoare, dar comorile pe care le putem descoperi sunt pe măsură. Poate cea mai importantă este propria noastră reziliență.

Sorana Cancel

Sorana Cancel