Elena StanescuEseuri & Reflectii

Anul 2020: Un haos, dar… fără haos

Se aude frecvent cum că anul 2020 nu s-ar desfășura la cote maxime și că ar fi un an irosit. Adevărat sau nu, rămâne la latitudinea fiecăruia să se uite în viața sa și să aprecieze această stare a lucrurilor. Însă, câtă vreme în interiorul corpului nostru există o inimă care pulsează viață absolut nimic nu este irosit.

Adu-ți aminte să ai grijă de tine!

Pe tot parcursul anului, zodia Capricornului a fost activată de 3 planete grele: Jupiter, Saturn și Pluton. Nu este de mirare că tot ce s-a întâmplat anul acesta a stat sub semnul responsabilității sociale. Mai mult, cu Uranus în Taur, se fac 4 planete de generație aflate în semne de Pământ, ceea ce pune cu adevărat întrebarea de bază a perioadei, și anume: ce ne ajută în mod practic să ne dezvoltăm? Chiar dacă evenimentele exterioare nu au fost prea plăcute, s-a dorit doar o trezire la realitatea practică a lumii și la nevoia de bază pe care o are un om. Iar această bază se cere a fi extrem de solidă în scopul de a nu fi distrusă la primul pericol.

Cu Nodul Nord în Rac în primele luni ale anului, această bază solidă s-a pus în discuție din ce în ce mai mult și ne-a amintit de nevoile de la baza piramidei lui Maslow, astfel că nevoia de siguranță și nevoile adiacente hrănirii corpului fizic au devenit prioritare imediat ce a apărut haosul produs de pandemie. Celor care au uitat cum să aibă grijă de ei sau nu au avut niciodată, alergând prima dată după nevoile din vârful vestitei piramide a lui Maslow, li s-a adus amintit că valoarea nevoii de recunoaștere, de exemplu, scade în condițiile în care ajungem la ea cu stomacul gol sau cu sănătatea avariată.

Și cum să înțelegi mai bine responsabilitatea socială? Prima dată este necesar să fii responsabil cu tine prin a-ți purta de grijă și apoi adunându-se mai mulți oameni responsabili fiecare cu sine se ajunge la un grup mai mare responsabil. Iar atunci când ai grijă de tine automat se dezvoltă și grija pentru celălalt, uneori fără să depunem un efort prea mare în acest sens. Și tot ce trebuie să faci este să ai grijă de tine. ”Iubește-i pe cei din jur ca pe tine însuți” privită din altă perspectivă, dar cu același rezultat poate fi – Iubește-te pe tine însuți pentru a le oferi și celor din jur iubirea ta. Până la urmă, cum poți avea grijă de ceilalți, dacă tu nu ești bine?

Un haos disciplinar

Uranus stă în Taur, până în 2025, ceea ce înseamnă că cel mai probabil pandemia nu va fi singura implicată în schimbările survenite în ceea ce privește finanțele noastre. Și după cum am mai spus și anterior, lui Uranus îi place ca toată lumea să aibă de câștigat și îi plac sistemele financiare care pun pe primul plan un număr cât mai mare de beneficiari.

Lăcomia sau corupția nu prea se împrietenesc cu Uranus în Taur, iar haosul a adus ușoare dezechilibre în finanțele celor care s-au lăcomit înainte de pandemie. Spre exemplu, să ne aducem aminte cum companiile aeriane scoteau la vânzare mai multe locuri decât erau disponibile într-un avion, existând astfel riscul să rămâi la sol când tu trebuia să urci într-un avion. Mai mult, exista un dezechilibru sever între prețul chiriilor și salarii. Chiriile începeau de la 200-250 Euro în condițiile în care salariul minim net pe economie în România nu depășeste 300 Euro. Și exemplele pot continua.

Deși anul 2020 pare un haos total, ar trebui să ne întrebăm mai degrabă dacă nu cumva înainte de anul 2020 era un haos total, iar regulile impuse prin purtarea măștii, distanțarea sau interdicțiile de a ieși din casă etc. au de fapt rolul de a instaura o ordine și o mai bună organizare a lumii. Saturn este la el acasă în Capricorn, iar haosul este ultimul lucru pe care această planetă îl agreează. Ordinea, disciplina sunt favoritele lui. Poate că am uitat cu toții cât de benefică ne este puțină disciplină în viețile noastre și doar ni se amintește.

Întrebare la întrebare

În a doua jumătate a anului, Nodul Nord tranzitează zodia Gemenilor, iar cu Uranus în Taur știrile despre valorile materiale nu întârzie să apară. Multe ziare aduc în prim plan noțiunea de ”bogații lumii” afirmând că aceștia o duc în continuare bine, iar „săracii” o duc și mai rău. Noțiuni destul de abstracte ce seamănă cu Nodul Sud în Săgetător, dar pentru că Nodul Nord este în Gemeni scopul este ca noi să cerem mai multe detalii și să căutăm să validăm informația din mai multe surse. Astfel că este necesară transformarea abstractului în informații clare și să întrebăm: în ce categorie se încadrează ”bogații lumii”, ce medie de venituri trebuie să ai pentru a fi numit bogat sau în ce se măsoară această bogăție – bani, acțiuni, proprietăți, companii deținute etc.?

Nodului Nord în Gemeni îi trebuie explicații clare, statistice, el trebuie să știe, nu doar să fie informat. Pentru ca atunci când ziarele sau oricine altcineva emit anumite păreri care par adevăruri născute dintr-un simț comun să ne întrebăm dacă nu cumva sunt și oameni care beneficiază de actele de caritate ale altor oameni sau există locuri de muncă proiectate de ”bogații lumii” și ocupate de alți oameni pentru o perioadă scurtă de timp până ajung și ei la o dezvoltare maximă. Totul are un scop, iar Nodul Nord în Gemeni ne invită să nu mai zăbovim în privirea de ansamblu și să începem să descoasem fiecare informație în părticele pentru a vedea ce stă la baza formării ei.

Curajul de a prioritiza

Marte stă în Berbec o bună parte din anul 2020, două luni fiind chiar și retrograd. Acțiune sau non-acțiune este o întrebare mai mult decât potrivită în această perioadă. Anul pare o pauză lungă de la toate activitățile noastre cotidiene și, totuși, nu toate acțiunile s-au înăbușit. Retrogradarea lui Marte în Berbec coincide și cu Mercur retrograd în Scorpion și astfel avem o perioadă în care cele mai întunecate planuri ale noastre ies la iveală și parcă avem un foc interior care ne îndeamnă să le punem în practică. Însă, există posibilitatea ca aceste planuri puse în practică acum să nu ne aducă prea multe foloase mai târziu, de aceea este binevenită o așteptare. Când Marte iese din retrogradare inițiativele noastre nu mai au obstacole și atunci găsim mai repede curajul de a ne urmări interesele. Interese care s-ar putea să nu mai fie aceleași ca și în vremea retrogradării. Privită din alt unghi de vedere nu este tocmai o pauză, ci este mai degrabă o invitație la a avea răbdare.

Răgazul pe care planetele ni-l dau anul acesta este pentru a ne aduce aminte să ne focalizăm pe ceea ce este prioritar în viața noastră și să nu mai pierdem timp cu lucruri care ne țin pe loc. Acelora trebuie să le dăm drumul, chiar dacă sunt idei, valori, principii, mentalități, amintiri, oameni sau obiecte.

Iar perioada care îl are pe Marte în mers direct în Berbec (sfârșitul de an – începând cu 14 noiembrie) ne va da curajul de a acționa în acest sens. Dar până atunci va trebui să ne analizăm pe noi înșine și să depistăm ceea ce este o nevoie ce ne ajută în mod practic în viața noastră sau o simplă dorință care mai poate aștepta în manifestare.

Elena Stanescu

Elena Stănescu