Conjuncțiile Venus – Pluton: ajustări conștiente

Imaginea de ansamblu

La sfârșitul anului 2021, am avut parte de ultimul aspect de cuadratură dintre Saturn din Vărsător și Uranus din Taur. Din punctul meu de vedere, acesta a fost cel mai important eveniment al anului 2021, întrucât aspectul tensionat dintre cele două planete a generat o nevoie de ieșire din zona de confort, de schimbare și de ajustare a vieții.

Cuadratura Saturn – Uranus se va menține în orb până în primăvara anului 2022, iar efectele acesteia se pot simți mult timp de acum încolo, deoarece un astfel de aspect își lansează impulsul în momentul în care se produce, iar contextul se creează gradual în timp.

Pe acest fundal, planeta Venus în semnul Capricornului s-a „întâlnit” prima dată prin aspect de conjuncție cu Pluton pe 28 ianuarie 2021, apoi pe 11 decembrie 2021. A treia conjuncție a avut loc la data de 25 decembrie 2021 (cu Venus în mișcare aparent retrogradă), iar a patra conjuncție se produce la data de 3 martie 2022. Menționez faptul că aici mă refer la conjuncțiile care se produc in semnul Capricornului. În data de 1 ianuarie 2023 are loc ultima lor întâlnire prin aspect de conjuncție în Capricorn. Aceasta va finaliza ciclul prin sedimentarea informațiilor, pentru ca mai apoi acestea să poată fi aplicate.

Iată și imaginea de ansamblu căreia-i voi păstra firul în timp, pentru o analiză cât mai completă. Pe de-o parte, există un impuls al schimbării; pe de altă parte, pentru ca omul să poată face o schimbare la nivel macro, are nevoie să priceapă nivelul individual sau să se perceapă pe sine, trăind prezent și conștient.

Venus și Pluton se găsesc în semnul Capricornului: un semn de Pământ, Feminin, Cardinal, guvernat de Saturn în domiciliul nocturn. Acest semn zodiacal reprezintă arhetipul bunului gestionar, adică al celui care știe cum să-și organizeze viața și care reușește prin perseverență. Pe de altă parte, el este și un simbol al restricției sau al matricei.

Atunci când aspecte astrale importante se produc într-un anumit semn zodiacal, integrarea evenimentului se va produce conform atributelor întruchipate de către simbolismul acelui arhetip. Dacă conjuncțiile dintre Venus și Pluton se produc intr-un semn de pământ, în primul rând putem vorbi despre nivelul practic. Prin urmare, impulsul spre schimbare dat de cuadratura Saturn-Uranus și susținut de conjuncțiile Venus-Pluton are un substrat practic. Întrucât Capricornul este un semn zodiacal Feminin, de pământ, individul are de muncă până ce ajunge iar la confortul dorit sau până își găsește liniștea interioară.

Pe această imagine de ansamblu se suprapune și Cometa Leonard C/2021/A1, care a trecut pe lângă Pământ în decembrie 2021. Din cele mai vechi timpuri, cometele erau interpretate ca fiind prevestitoare de evenimente importante la scară largă. De obicei, li se acorda o conotație negativă, întrucât schimbările survenite după trecerea unei Comete pe lângă Pământ afectau în mod direct masele de oameni.

Totuși, este de reținut faptul că aceste semnificații s-au imprimat în memoria colectivă într-o perioadă de timp când accesul la informație era limitat. Dacă privim lucrurile dintr-un punct de vedere actual, din vechime și până în prezent ființele umane au evoluat, astfel încât putem avea o perspectivă mai amplă asupra semnificațiilor și simbolismului cometelor. În opinia mea, acestea sunt prevestitoare ale marilor schimbări, mai ales în contextul în care se „alipesc” de anumite aspecte astrale deosebite.

Cu toate acestea, consider faptul că ele sunt un „generator” suplimentar, care din punct de vedere energetic ne acordează la fluxul transformării. Valența lor pozitivă sau negativă va fi dată de acțiunile oamenilor în mediul exterior.

Semnificații generale

La nivel colectiv, Venus în semnul zodiacal al Capricornului arată o predispoziție generală spre izolare și spre refugiu în muncă. Totodată, în timpul acestui tranzit putem deveni mai diplomați și tindem să ne arătăm mai greu sentimentele. La nivel individual, suntem predispuși să „contorizăm” faptele partenerului, să analizăm relațiile pe care le avem, să facem planuri referitoare la finanțe și să dăm dovadă de mult tact.

Din punct de vedere individual sau social, Venus în mișcare aparent retrogradă în Capricorn va genera o tendință de a lua decizii. Totuși, ciclul de retrogradare poate accentua lipsa de toleranță, mai ales pentru că Venus „colaborează” și cu Pluton, care se află în ultimele grade din semnul Capricornului. În acest caz, este de dorit să gândim de mai multe ori o problemă înainte de a lua o decizie.

Ceea ce se încheie în această perioadă are o probabilitate mai mare să rămână încheiat, iar aici mă refer în mod special la relații. Desigur, nimic nu este bătut în cuie, însă în acest context este bine să înțelegem că transformările se petrec într-un ritm alert, pe etape și pe niveluri de conștiință, iar o relație ruptă acum, chiar și o relație de colaborare, se poate reînchega mai greu, întrucât este posibil ca fiecare parte implicată să-și reajusteze ritmul vieții. Astfel, este destul de puțin probabil ca acele două persoane să-și reia drumul comun, decât dacă mai au de trăit experiențe împreună.

Venus în conjuncție cu Pluton susține nivelul individual și imaginea de fond creată de cuadratura Saturn-Uranus. Prin urmare, dacă există un impuls spre schimbare, acesta se va pune în aplicare în următorul interval de timp. Premisa pe care mă bazez în cadrul acestei afirmații este următoarea: Venus este o planetă personală care realizează un aspect de conjuncție cu o planetă transpersonală, respectiv Pluton. Prin urmare, ca să apară transformări în cadrul ideologiilor sociale (cuadratura Saturn-Uranus), mai întâi este necesară o transformare individuală (conjuncțiile Venus-Pluton din Capricorn).

Primul plan individual vizat este cel al nevoilor și al dorințelor. La timpul potrivit, fiecare individ va înțelege de ce anume are nevoie și cum poate să acționeze ca să-și materializeze nevoia.

Al doilea plan este cel al relațiilor, care se alipește și-l completează pe primul. În acest caz, se poate conștientiza dacă relația în care suntem implicați este una reală, bazată pe iubire, sau dacă este una de suprafață, lipsită de sentimente. De asemenea, se poate ajunge la conștientizarea tipului de partener dorit. Relațiile care funcționează într-un mod „sănătos” se pot ajusta cu acordul ambilor parteneri, prin planificarea acțiunilor viitoare. Strategiile se pot pune în practică de cuplu cel mai bine după ce Venus iese din cadrul ciclului de retrogradare.

Al treilea plan este cel financiar-profesional. Aici ne putem găsi în situația în care ne întrebăm: De ce practic această meserie? Din ce îmi câștig existența? Sunt mulțumit(ă)? Cum pot să fac ceea ce-mi place? Ce pot să îmbunătățesc? Cum privesc partea financiară? Îmi ajung banii? Cum văd banii?

Fiind un punct destul de sensibil, deoarece aici vorbim despre resursele din care ne câștigăm existența și din care ne susținem nevoile de bază, doresc să fac câteva mențiuni:

  • Dacă există frustrări privind locul de muncă, poate exista un impuls foarte puternic de a pleca din acel loc. Nu îți da demisia fără să-ți faci un plan și fără să-ți asiguri resursele financiare.
  • Dacă în mediul profesional există tensiuni, poate exista tendința de a reacționa exploziv sau într-un mod răzbunător. Este benefic să consolidăm relațiile profesionale sau să le corectăm. Astfel, pentru a echilibra atmosfera, poți răspunde într-un mod diplomat.
  • Dacă nu ești mulțumit(ă) de resursele financiare, amintește-ți că banii sunt un instrument; dacă nu-l controlăm, ne conduce el pe noi. În acest caz, este benefică o analiză profundă asupra următoarelor aspecte: cât câștigi, cât cheltuiești, pe ce îți cheltui banii, cât pui deoparte. Când Venus este în Capricorn, avem șansa de a crea o strategie financiară, iar cât timp ne mai bucurăm de această energie putem să intrăm într-un ritm al disciplinei financiare.

Al patrulea plan vizat de către conjuncțiile Venus-Pluton este cel spiritual, care este despre integrarea spiritualității în viața de zi cu zi. De fapt, ceea ce noi numim „spiritualitate” este un mod de viață organizat și conștient. Venus, planeta iubirii, și Pluton, planeta transformării, oferă o paletă largă de posibilități fiecărui individ prin fuzionarea energiilor lor (conjuncție) într-un semn al ordinii (Capricorn). Astfel, putem să alegem ceea ce ni se potrivește, ceea ce înțelegem și să răspundem echilibrat impulsului creat de cuadratura Saturn-Uranus.

Încheiere

În concluzie, cuprind cele expuse mai sus într-o frază în care să se regăsească fiecare element descris:

Transformarea mea conștientă începe atunci când acționez cu răbdare, ajustând valorile mele la mediul înconjurător.

Să primim cu bucurie fiecare experiență, absorbind tot ceea ce ne este de folos. Astfel, vom reuși să ne manifestăm armonios, iar provocările vor fi văzute drept stimuli declanșatori de evoluție.

Cristina Maria Puscas

Cristina Maria Puşcaş