Nodul Nord în Gemeni, Nodul Sud în Săgetător

Poate-o fi doar percepția mea subiectivă, dar parcă pe măsură ce Nodul Nord retrograda mai abitir în încercarea de-a „evada” din Rac, în Gemeni, creștea și înverșunarea disputelor publice pe diverse teme, fie politice, fie legate de pandemie. Schimbarea de energie este majoră și cu siguranță nu se produce brusc. Dar cred că migrăm (sau am migrat) de la o nevoie acută de securitate, de a ne proteja propriul cămin, familia, la necesitatea de a lăsa ușor deoparte emoția și de a cerceta cum mai stăm cu deschiderea mentală, cu logica, cu detașarea, cu rațiunea, în general. Nu prea bine, dacă privim la fanatismul cu care își apară unii dintre semenii noștri „adevărurile absolute”.

Schimbarea poziției axei nodale din Rac – Capricorn, în Gemeni – Săgetător, la 5 mai 2020, va activa încet teme diferite, atât la nivel individual, cât și social. E bine însă să ținem cont că Jupiter, guvernatorul Săgetătorului, și regentul NS, rămâne în tranzit prin Capricorn, până în a doua jumătate a lunii decembrie 2020. De aceea, atașamentul de concepții trecute, de dogme adesea tradiționaliste sau conservatoare, atașamentul de propria autoritate intelectuală ori poate de autoritatea de (auto)proclamat guru poate fi imens și o reală piedică în a începe să sesizăm noutățile.

Se vehiculează în spațiul public o multitudine copleșitoare de informații de tot felul: medicale, spirituale, politice, religioase, legislative, conspiraționiste. Dar ce pare că se agravează ca fenomen e celebrul de acum fake news. În jurul fiecărei categorii se poziționează în opoziție diverse tabere, una mai vocală decât alta. E poate de înțeles panica sau teama instaurate în fața unei situații cu totul noi, dar cred că înainte de a începe să ne acuzăm reciproc că suntem spălați pe creier (evident, fiecare de către altcineva 🙂 ) ar fi bine să avem decența și răbdarea de a privi informațiile prin prisma Gemenilor și de a le gestiona cu instrumentele specifice acestui semn zodiacal. Poate ar fi vremea să lăsăm loc unor dezbateri mai jucăușe, mai deschise, în cadrul cărora dualitățile să încapă în toată splendoarea lor pentru a ne ajuta să găsim o cale nouă.

(Aici aș recomanda să citiți sau să recitiți un articol minunat scris de colega noastră Sorana Cancel, în 2018: https://www.astrotext.ro/2018/06/gemenii-si-dialectica/).

Nodul Sud în Săgetător ar putea forța, prin intermediul lui Jupiter în Capricorn, cimentarea unor „adevăruri” cu rădăcini mult prea adânci în ceea ce reprezintă sau în ceea ce putem defini „tot ceea ce am acceptat ca fiind adevărat până acum”. Dar oare suntem capabili să descoperim lucruri noi, să ascultăm diversele opinii și să le luăm ca pe posibile teorii în circumstanțe cu totul noi și neobișnuite? Faza, să-i spunem, de Nod Nord în Gemeni e aceea în care ar trebui să învățăm ceva nou, nu aceea de a încerca să validăm vechi teorii care, în mod evident, sunt de multă vreme depășite. Fiecare dintre noi are un filon de credințe proprii, coloana vertebrală morală, altfel spus, de care se dezice greu. Dar cred că etapele de NN în Gemeni au tocmai rolul de a ne aduce aer curat, informații noi, o doză sănătoasă de curiozitate și mai multă deschidere spre schimbul de informații. Cu precizarea că schimbul de informații se poate face doar cu urechile deschise spre ce vine din exterior, cu arta ascultatului și a luatului de notițe la purtător și nu cu dopuri de ceară cimentate cu obstinație, nu cumva să pătrundă un fir de informație care să dărâme dogmele vechi, arhaicele religii interioare. S-ar putea naște un exercițiu spectaculos de înnoire interioară și de validare a ceea ce este cu adevărat valoros și real.

Pe de altă parte, acest tranzit al axei nodurilor lunare mi se pare un îndemn la dezvoltarea (pentru unii), la consolidarea și/sau verificarea (pentru alții) a discernământului informațional și ca o chemare la a ne lăsa mintea fertilizată de semințele posibilităților. E vremea întrebărilor care nu au o singură variantă de răspuns, vremea integrării unor căi noi de a comunica, de a învăța, de a da examene, de a vedea sistemul de educație.

Pericolele cele mai mari ale perioadei în care NN tranzitează Gemenii, iar NS Săgetătorul ar putea fi împrăștierea mentală, o accentuare a fenomenului de „fake news”, accentuarea conflictelor ideologice, religioase, evitarea anumitor informații pe criterii subiective, superficiale, fuga de asumarea răspunderii, mai ales față de teoriile emise, dar nu exclusiv, mistificarea, deformarea datelor, a informațiilor, lupta pentru afirmarea supremației intelectuale. Să nu uităm însă că „Fiecare pasăre pe limba ei piere”, iar acest tranzit ne poate demonstra magistral acest lucru. La fel cum ne va demonstra probabil că adevărul e undeva la mijloc sau vom ajunge să afirmăm ca Socrate, „Singurul lucru pe care îl știu este că nu știu nimic”.

Ada Cocos

Ada Cocoș
Redactor-șef